3 forudsætninger for et godt fysisk arbejdsmiljø

Et arbejdsmiljø vurderes på mange forskellige parametre, bl.a. de fysiske rammer, kolleger, chefer og meget mere. I denne artikel har vi primært fokus på de forudsætninger, der ligger til grund for et godt fysisk arbejdsmiljø, så du kan skabe de bedste rammer for dine medarbejdere og fostre både kreativitet og produktivitet.

Kontoret skal være rent og opryddet

Man kan ikke arbejde ordentligt i rod og skidt – og det er derfor meget vigtigt, at man sørger for at kontoret er rent og pænt hver eneste dag. Det er dog ikke medarbejdernes opgave at gøre kontoret rent og rydde op hele tiden – og selv hvis det var, ville det gå ud over deres arbejdsopgaver. Det er derfor meget vigtigt at man som virksomhed investerer i et rengøringsfirma, som kan komme forbi og gøre rent og rydde op, når kontoret er tomt – enten efter arbejde eller i weekenden – da det ellers kan distrahere medarbejderne fra deres arbejdsopgaver. Et rent og pænt arbejdsmiljø er et arbejdsmiljø med de bedste forudsætninger for produktivitet.

Kontoret skal være stille

Der er store problemer med støj rundt omkring på de danske kontorer – især i de såkaldte storrumskontorer, hvor der er mange mennesker i et enkelt stort kontorlokale. Støj er dog en kæmpe dræber af produktivitet, og det er derfor meget vigtigt, at man prioriterer støjreduktion i indretningen af kontoret. I dag findes der et hav af muligheder for at komme støjen til livs. Man kan f.eks. investere i akustikvægge, skærmvægge eller lydabsorberende vægbeklædning, som kan absorbere støjen. En anden populær løsning er også at investere i en såkaldt telefonboks til kontor – et lille rum, som kan placeres i et større rum, hvor medarbejdere kan trække sig tilbage, når de har brug for ro og fred. Det kan øge produktiviteten markant, når nøglemedarbejdere kan få ro og fred til at koncentrere sig om nogle svære arbejdsopgaver.

Medarbejderne skal have det rette udstyr

Som kontormedarbejder bruger man mange timer om dagen i en kontorstol foran computeren, og det kan have negative konsekvenser for både krop og øjne. Det er derfor meget vigtigt at man som medarbejder på et kontor har adgang til det rette udstyr, så man kan have det så behageligt som muligt hele dagen lang. I mange tilfælde betyder det ergonomiske kontormøbler, hæve-/sænkeborde og evt. skærmbriller. Der skal med andre ord ikke være nogle ulemper ved at arbejde på et kontor, og medarbejderne skal så vidt muligt kunne undgå varige skader, som f.eks. hovedpine eller smerter i skulder, nakke eller ryg.