Brug dit ligevægtsindtag, når du skal tabe dig

Alle kroppe er forskellige. Det er forskelligt, hvor meget vi skal spise og drikke for at holde kroppen i gang – og forskelligt hvilken vej, der er mest effektiv for at opnå et vægttab. 

Men uanset hvilken slankekur, træningsprogram eller andet du bruger til at komme i mål med vægttabet, så er det altid en god idé at have styr på sit ligevægtsindtag. Med det ved du nemlig, hvor mange kalorier netop du kan indtage om dagen for at holde vægten ved lige eller tabe dig. 

Hvad er dit ligevægtsindtag? 

Ligevægtsindtaget er antallet af kalorier, du kan indtage på en dag, for at holde din vægt ved lige. Det er afhængigt af dit køn, højde, vægt, alder og aktivitetsniveau. 

Hvis du ønsker at tabe dig eller tage på, skal du så enten spise færre eller flere kalorier end dit ligevægtsindtag. 

Beregn dit ligevægtsindtag

På nettet findes der flere steder, hvor du kan udregne dit ligevægtsindtag, og så finde ud af, hvor mange kalorier du skal spise om dagen for at holde din nuværende vægt, tabe dig eller tage på. 

Hvis du synes, at det kunne være sjovt at udregne dit ligevægtsindtag selv, så kan du gøre det med en relativ simpel formel. Formlen er forskellig alt efter, om du er kvinde eller mand. 

  • Kvinder: (655.1 + (9.563 x KG) + (1.850 x Højde i CM) – (4.676 x Alder)
  • Mænd: (66.5 + (13.75 x  KG) + (5.003 x Højde i CM) – (6.775  x Alder)

Når du har udregnet ovenstående, skal du gange det med en værdi for dit daglige aktivitetsniveau for at få det rigtige tal. Hvis du er ekstrem aktiv i dagligdagen ganges det med 1,9, hvor en ekstrem stillesiddende dagligdag ganges med 1,2. 

Hvordan kan jeg bruge mit ligevægtsindtag til at tabe mig? 

Har du planer om at tabe dig, skal dit indtag af kalorier være lige under dit ligevægtsindtag. Det kan opnås gennem kosten, hvor du skal spise mindre og undgå mad med mange kalorier. 

Det er altid en god idé at holde sig til at ligge 250-750 kalorier under sit ligevægtsindtag, afhængig af hvor hurtigt du ønsker et vægttab. Det kan nemlig have en negativ effekt på din krop, forbrænding og dermed dit vægttab, hvis du indtager under 750 kalorier. 

Kom i form under dit vægttab 

Du kan også vælge at øge dit daglige aktivitetsniveau og på den måde få plads til flere kalorier. 

Øger du mængden af træning eller kommer i bedre form under dit vægttab, vil du have behov for at justere dit kalorieforbrug. Din krop kan nemlig have brug for mere energi for at vedligeholde din krop og bevæge den. 

Find flere tips til vægttab og forbedring af din form lige her.