Frugtbuske I haven

Planter i haven pryder, hygge og skaber liv. Både frugttræer og frugtbuske er praktiske, fordi man får frugter ud af det, men man får også en velduftende have, samt træer og buske med smukke blomster. Hvis man ikke har en stor have, eller har lyst til at have et stort træt i sin have, så kan man også overveje at have mindre træer i krukker, eller eventuelt frugtbuske, som man kan holde i den størrelse, som man ønsker.

Hvilke frugtbuske kan man vælge?

Der findes rigtig mange forskellige frugtbuske, som både varierer i udseende og smag. Det er en individuel smagssag, om man er til den ene busk, frem for den anden. Man kan også have flere forskellige, så man har til en hel bær-symfoni.

De mest almindelige frugtbuske, man ser i de danske haver er, ribs, brombær, hylden, havntorn og rabarber. Men man finder også hindbær, blåbær, solbær og vindruesbuske. Man kan altså finde en frugtbusk, hvis man har hus og have, som passer til ens smagsløg. Hvis man for eksempel godt kan lide at lave hjemmelavet marmelade, så kan man måske overveje, at plante en brombær, hindbær eller solbær-buske, så man kan stå for sin egen produktion, da hjemmelavet marmelade smager fantastisk i forhold til den marmelade, man køber i sit supermarked.

Sådan vælger du den rette placering til dine frugtbuske

Hvis du overvejer at købe en eller flere frugtbuske, så er de faktisk ret lette at placere i haven. Dog kræver det noget plads, til den enkelte frugtbusk, da man gerne skulle kunne plukke af det. Frugtbuske er ej heller sarte i forhold til solen. De kan tåle at stå i skygge, men de kan også godt tåle, at stå i direkte sol. Dog skal man være opmærksom på, ikke at gemme buskene alt for godt, da insekter, som bier, sommerfugle og også fluer, har en vigtig rolle hos både planter og buske.

Sæt dig ind i frugtbuskens vedligeholdelseskrav

Alle frugtbuske kræver ikke den samme pasning. Ribs, stikkelsbær og solbærbuske skal vedligeholdes hver år, hvor man udtynder grene på dem. Overvejer du hindbærbuske, så klipper man de gamle skud helt ned, hvor der så kommer nye skud. Så man kan ikke bare plante en busk, og lade den passe sig selv, for nogle buske, de vokser hurtigt, og de kan blive helt ustyrlige, hvis de ikke passes og plejes. Se også alle de andre muligheder for at plante i haven