Guide til lækker og sund sommermad
Sommeren har været gavmild i år både med vejret og med de lækre fødevarer. Friske grøntsager og bær bugner i alle køkkenhaver, og der er danske jordbær i alle købmandsbutikker. Mangler du inspiration til sommermad, man har lyst til at spise i varmen? Så er denne guide til dig!
De gode råvarer
I det danske klima er sommeren nok den sæson, hvor der er flest hjemmedyrkede råvarer i overflod. Så det er bare med at slå til og bruge de friske og smagfulde råvarer, imens det er muligt! Nogle almindelige købmandsbutikker er gode til at sælge lokale godter som jordbær, ærter og rabarber. Men hvis du virkelig vil forkæle dig selv, kan du med fordel besøge lokale gårdbutikker denne sommer og købe lækre råvarer, du kan lave sommermad af. Hvis du har en køkkenhave, gør det alting en del lettere, og du kan prøve alle mulige forskellige opskrifter af med de ting, du har godt held med i haven i år. Det er også rigtig lækkert med frisk kød og fisk, der kan smides på grillen om sommeren. Prøv fisk og skalddyr i høj kvalitet, når du vil gøre det ekstra lækkert til aftensmad. Fiskeretter er nemlig rigtig lækre og friske, når solen bager.
Friskt og koldt
Varmen har nogle dage været lige til den gode side, hvor man nærmest ingen appetit har. På disse dage er det godt meget noget kold mad, og det kan sagtens gøres mere spændende end et par rugbrødsmadder. Har du hørt om gazpacho? Det er en spansk suppe, som spises koldt, og er lavet på de lækreste friske grøntsager og frugter. Den er hurtig og nem at lave og kan stå på køl, indtil du er klar til at servere. Kolde kartoffelsalater, pastasalater og wraps kan også være lækre en varm sommerdag, og friske salater med grønt, nødder og måske lidt bær, melon eller fersken er også sommerligt. Afslutningsvist kan den stå på koldskål eller jordbær med fløde til dessert – eller aftensmad hvis sulten er meget lille!
Alt på grillen
Vi danskere elsker bare at grille, og det hører virkelig sommeren til! Det betyder dog ikke at den nødvendigvis skal stå på grillede pølser og koteletter hver eneste aften. (Selvom det også kan være meget lækkert!) Vær kreativ med nye kødmarinader, farverige grillspyd og fyldte grøntsager såsom peberfrugter eller portobellosvampe på grillen. Prøv også grillede kammuslinger eller laks!