Husker du også at træne stemmen?

De fleste af os ved nok, at man skal træne kroppen og holde den flot og sund. Men hvad med stemmen? Her er der tale om en ofte overset træningsdisciplin, men der er også tale om én, som kan gøre en stor forskel i måden vi kommunikerer og opfattes på.

Stemmen er en fantastisk ting. Den bestemmer i høj grad, hvordan vores kommunikation skal opfattes. Derfor er det også vigtigt, at vi er bevidste om at bruge stemmen ordentligt. På mange måder spejler stemmen vores sindstilstand. Det er f.eks. let at høre, om nogen fremstår uklar og usikker, når de bruger deres stemme. Omvendt kan stemmen også understrege, at vi er selvsikre eller hviler i os selv. Derfor er stemmen også et værktøj, der kan have stor effekt for vores humør og psyke. Man kan ganske enkelt trøne sig til efterhånden at fremstå mere selvsikkert og derved ”blive hvad du viser”.

Stemmen er dog også et instrument, som kan modarbejde vores kommunikation, hvis vi f.eks. mumler eller taler med snøvlende ord ud ad munden. Dette sender også en række signaler – typisk nogle ret uheldige nogle af slagsen. For der er ikke meget power i at mumle usikkert.

Fordi stemmen har så stor betydning, er der helt naturligt mange, som træner den. Det kan f.eks. være ved at dyrke stemmetræning til taler, hvormed man bliver bedre til at tale ud til en forsamling. At kunne det, gør en kæmpe forskel i forhold til, hvordan man fremstår som person og brænder igennem, ligeledes også i forhold til, hvordan ens budskab modtages og huskes. Det er f.eks. ikke svært at lukke øjnene og forestille sig Obama med knuget hånd ytre de berømte ord ”yes we can!”. Men havde selvsamme Obama mumlet stille og roligt, var der forsvundet power, pondus og ikke mindst engagement fra sine tilhængere. Faktisk havde han næppe haft mange tilhængere, da meget af Obamas popularitet var tilknyttet hans fantastiske person og evne til netop at træde i karakter. Karakteren var dog ikke kun stemmen, men naturligvis også mandens taler og hans kropssprog. Men stemmen og brugen af den var unægtelig en væsentlig de mange ting, der virkelig fungerede for den tidligere præsident.

Du kan træne stemmen

Bare rolig, selvom du ikke har talegaver eller en stemmeføring som Obama, kan du stadig træne dig bedre. Har man en skinger og måske næsten skræmmende stemme, kan man faktisk træne den mere blød og rund. Det gjorde Margaret Thatcher blandt andet, da hun havde fået at vide, hun skræmte folk af en ven. Hun formåede at træne sig til at bringe stemmen flere oktaver ned, hvilket ganske enkelt gjorde, at det var lettere at holde af hende.

Er du ked af at du mumler, taler skingert eller måske ikke kommer godt nok igennem med dine budskaber, så kan du med andre ord træne din stemme. Det hjælper dig ikke bare i disse tilfælde, men kan være med til at ændre dig til en gladere person.