Hvornår må mit barn overgå til fast føde?

Det lyder som en kliché, men det er sandt når forældre siger, at tiden flyver afsted, når det kommer til deres barns udvikling og hastighed af samme. Børn vokser hurtigt og inden længe er de selvstændige og vil gerne smage din mad. Det er dog ikke sikkert at dit barn er klar til fast føde, og det er derfor noget som man bør undersøge grundigt, inden man giver det til sit barn. Det skyldes forskellige faktorer, som for eksempel om barnet er klar til det selv, eller om det alders- og udviklingsmæssigt er forsvarligt, at give dit barn fast føde. Det er derfor en rigtig god idé at sætte sig ind tingene, enten ved at opsøge viden på internettet eller ved at rådføre sig med andre forældre, eller sundhedsfaglige personer. Ved at være tålmodig og gøre tingene i den rette rækkefølge og til rette tid, kan du være sikker på at dit barns overgang fra amning og flaske, til fast føde, bliver en succes, både for dit barn og for dig selv. I denne artikel kan du læse mere om hvad du skal være opmærksom på, samt hvornår det er forsvarligt at gå over til fast føde.

Vent til barnet er klar til det

Når det drejer sig om at introducere fast føde til dit barn, er den generelle anbefaling at vente, til det er omkring 6 måneder gammelt. Før denne alder er babyer ikke udviklingsmæssigt klar til fast føde og har måske ikke udviklet de muskler, der er nødvendige for at tygge og synke, ordentligt. Desuden kan det øge risikoen for fødevareallergier, hvis man begynder at give fast føde før barnet er 6 måneder gammelt. Dit barn bør også vise tegn på, at det er parat til at spise fast føde, f.eks. ved at sidde op selv og vise interesse for det, du spiser. Ved at følge disse råd er du godt forberedt. Du kan få flere råd på https://babyraad.dk/

Hvad skal jeg give mit barn at spise?

Når du introducerer fast føde, skal du starte med puréer med en enkelt ingrediens og gradvist introducere nye teksturer og smagsvarianter. Det er vigtigt at fortsætte med at amme eller give modermælkserstatning indtil mindst 12 måneder, da disse giver vigtige næringsstoffer til dit barns vækst og udvikling. Rådfør dig altid med jeres sundhedsplejerske, inden du introducerer dit barn til fast føde, både for at sikre at dit barn er klar til det, men også for at få et par gode til, hvordan man sikrer sig at barnet får en afbalanceret kost.