Sådan holder du tænderne sunde

Et sundt tandsæt er forudsætningen for at undgå smerter og ubehag i tænderne hele livet igennem – og det betyder også, at du kan undvære de helt store tandlægeregninger. Vi har derfor her samlet nogle tips til, hvordan du holder tænderne sunde hele livet igennem.

Børst dine tænder

Tandpleje skal foregå hver eneste dag, og det hele begynder med tandbørstningen. Du skal børste dine tænder minimum 2 gange om dagen i 2 minutter ad gangen og sørg her for at komme godt rundt om alle tænderne. Ideelt foregår det lige når du står op om morgenen og kort inden du går i seng, så du får fjernet alle bakterier og madrester fra tænderne. Hvis du ikke gør det, kan bakterierne gå ind og ætse tænderne og danne huller – og det kan blive en dyr fornøjelse ved tandlægen.

Brug tandtråd

Udover tandbørstningen bør du også sørge for at bruge tandtråd, så du også rent faktisk får fat i alle madrester, som kan sidde mellem tænderne. Det bør du som minimum gøre én gang om dagen.

Udskift din tandbørste regelmæssigt

Din tandbørste holder ikke for evigt – den skal faktisk som minimum skiftes ud hver 3. måned, men gerne før, hvis den begynder at se slidt ud. Du skal også huske på at skifte tandbørsten ordentligt af efter hvert brug, så der ikke sætter sig bakterier i den.

Drop de søde sager

Vi ved alle sammen at sukker ikke er godt for hverken os eller vores tænder. Sukker øger risikoen for huller i tænderne markant, og du bør derfor helt droppe eller begrænse dit indtag af sukker markant for at holde tænderne sunde og undgå huller i tænderne.

Drik mere vand

Hvis du ikke kan holde dig helt fra sukkeret, kan du minimere skaden ved at skylle munden med vand efter, du har indtaget sukker – og så bør du også generelt bare drikke mere vand og undgå sodavand, juice og andre sukker- eller syreholdige drikke.

Tag regelmæssigt til tandlægen

Selvom du børster tænder, bruger tandtråd og generelt holder dig fra de søde sager, så kommer du altså ikke udenom at skulle til tandlægen. Tandlægen kan nemlig fange problemerne inden de opstår – og det anbefales derfor, at du tager til tandlægen regelmæssigt – et sted mellem hver 6. og hver 12. måned. Hvis det er på tide at du skal afsted, kan du med fordel bestille tid hos denne tandlæge.