Tandlægen – pligtbesøg eller hjælp?

Det er nok de færreste, som ligefrem jubler, når de indkaldes til tandlægen. Og derfor er det allerede nu fristende at konkludere, at der er tale om et rent pligtbesøg, når man skal en tur til tandlægen.

Men tandlægen er der ikke for at franarre dig dine surt optjente penge eller pine dig med sine undersøgelser. Faktisk er tilfældet det stikmodsatte! Vi har talt med vores lokale tandlæge i Odense, som bringer en række gode grunde til at anse tandlægen som en venlig hjælp og altså ikke en sur pligt.

Derfor skal du bruge tandlægen

Når din tandlæge indkalder dig til et periodisk ”eftersyn”, er det ikke for at stjæle din tid og gøre dig utilpas. Det er derimod for at kontrollere, om dine tænder og din mund har det godt.

Vi går nemlig til tandlægen for at holde øje med, at man ikke pludselig har nogle tendenser, der kan give problemer på sigt. Der er med andre ord tale om et vigtigt præventivt stykke arbejde, som kan forhindre den helt store udgift og alvorlige konsekvenser for dine tænder.

Hvad kunne det f.eks. være? Det kunne f.eks. være aggressiv parodontose, som kan ramme mange allerede fra en alder omkring 30 eller 40 år! Her er det vigtigt, at man får sat gang i en behandling eller nye vaner, som kan forhindre at tænderne og tandkødet nedslides for hurtigt.

Netop ordet vaner er i øvrigt meget essentielt. Særligt fordi det tilknytter sig til vores livsstil. Vores vaner i forbindelse med f.eks. mad og drikke samt tobak kan nemlig have de største indflydelser på vores mundhygiejne.

Dårlige vaner kan føre til caries (altså huller i tænderne), syreskader (fra f.eks. overdrevet forbrug af kaffe eller sodavand), ligesom tobakken – der er dårlig for hele kroppen – kan give kræft. Nu til dags ser man endda flere unge bruge snus, hvilket kan ætse tandkædet.

Det er dog ikke kun med negativt fortegn, man skal gå til tandlægen. Tandlægen hjælper nemlig også med at rense tænderne og beskytte dem med fluor. Dermed plejes de fint og man får den der friske fornemmelse i sin mund.

Tandlægen er derfor ikke en sur pligt, men en god hjælp til dine tænder.