Det skal du gøre for at få dit første kørekort
Når man er på nippet til at fylde 17 år i Danmark, kan man begynde at tage kørekort. Det er en spændende tid, da det ofte betyder mere frihed og større ansvar for den unge. Et kørekort er dog ikke noget, man bare får udleveret. Man skal arbejde for det. I denne artikel har vi samlet de ting, du skal gøre for at få dit første kørekort..
Find en kørelærer
Når man skal tage kørekort, skal man have fysisk teoriundervisning og naturligvis også køreundervisning. Her er det en god idé at undersøge, hvilke tilbud, der er og vurdere dem i forhold til hinanden. Det er også en god idé at undersøge, om dine venner/veninder har erfaringer med nogle af de kørelærere, du har tænkt dig at kontakte.
Du skal ved valg af kørelærer også vurdere, om du vil tage et lynkursus eller ej. Ved flere køreskoler kan du mod ekstra betaling tage kørekortet særligt hurtigt, på omkring 2-3 uger. Det er dog i langt de fleste tilfælde betinget af, at du består teori- og køreprøve i første hug – og så skal du også være opmærksom på, at der er i nogle politikredse, kan være ventetider på at få en tid til køreprøven. For langt de fleste unge mennesker vil det derfor være bedst at tage et almindeligt kursus.
Dokumenter og attester
Når du har fundet en kørelærer, får du vejledning om hele forløbet vedrørende både undervisning, prøver og ansøgning om kørekort. Kørelæreren udleverer bl.a. et ansøgningsskema, som du skal aflevere til Borgerservice sammen med bl.a. en lægeattest fra din læge, bevis for et bestået færdselsrelateret førstehjælpskursus og et vellignende foto.
Udover udgiften til selve kørekortet og undervisningen skal du også forbi din læge og have fat i en lægeerklæring, der viser, at du er i godt nok helbred til at kunne køre bil. En lægeattest koster 500 kr. Derudover skal du også bestå et 8-timers færdselsrelateret førstehjælpskursus, og det kan du faktisk tage lige dér, hvor det passer dig – og det koster fra omkring 500 kr. og opefter. Dernæst skal du også forbi en fotograf og have taget et vellignende foto. Det skal som nævnt alt afleveres på Borgerservice sammen med dit ansøgningsskema.
Undervisning og prøver
For at få kørekort skal du hos kørelæreren have minimum 29 lektioners teoriundervisning (og ofte vil du også her gennemgå nogle gamle teoriprøver), og herefter skal du bestå en teoriprøve, før du får lov til at få op til den praktiske køreprøve. Denne teoriprøve foregår hos politiet. Du må maks. have fem fejl i prøven for at kunne bestå – og du får besked om du har bestået med det samme.
Du skal derudover også have fire lektioner på lukket bane (kravlegården), minimum 16 lektioner på almindelige veje samt fire lektioner på køreteknisk anlæg, hvor du bl.a. lærer at undvige samt køre på glatbane. Dine undervisning skal være sammenhængende, følge lektionsplanen og må ikke være afbrudt i længere perioder. Du må komme til køreprøve efter bestået teoriprøve, og du har herefter et år til at tage og bestå den praktiske køreprøve. Til køreprøven skal du gennemgå en del af bilens udstyr samt køre en tur med en køreprøvesagkyndig, som så vurderer, om dine kørefærdigheder lever op til kravene til at kunne bestå.
Når du har bestået både teori- og køreprøven, får du et midlertidigt kørekort, og så kan du faktisk tage en tur i din egen bil. Vær dog opmærksom på, at du skal have en voksen med gyldigt kørekort med i bilen, indtil du fylder 18 år.