Vinterbadning – Er det overhovedet sund?

Når det er koldt i Danmark, så er det altså virke koldt. Især hvis det blæser lidt, så føles det som en slem kuling. Men vejret holder ikke nogle mennesker fra at bade i det danske havvand. For der er faktisk nogle der vinterbader. Det kan virke meget ekstremt at man overhovedet kan få sin krop, som har en kropstemperatur på 37 grader, at man så hopper i koldt vand med minusgrader, og med is rundt om. – Men spørger du vedkommende der vinterbader, så har de kun gode ting at sige om det. Men er det egentlig sundt? Og hvorfor gør man det egentlig? Og er den en hobby?

Vinterbadning styrker immunforsvaret
Det der sker når man udsætter sin krop ved at hoppe i det iskolde vand, så sætter man gang i stresshormonerne i kroppen. Og det går altså også ind og påvirker og aktiverer immunforsvaret. Det kan sammenlignes med at man dyrker sport på højt plan, og man altså bliver fysisk stresset. Adrenalinet stiger og kalder på kroppens hvide blodlegemer, heriblandt vores dræberceller, som er med til at dræbe eventuelt virus i kroppen.

Vinterbadning tyder altså på at styrke kroppens immunforsvar, men udover det, forebygger det altså også type 2-diabetes, og ikke mindste hjertet på sigt. Men det skal altså siges, at det IKKE er gennemtestet nok, til at Sundhedsstyrelsen kan gå ind og lave nogle anbefalinger.

Giver bedre livskvalitet
Det lyder helt tosset at man kan få en bedre livskvalitet, ved at hoppe ned i koldt vand. Men det er ikke, hvis du spørger en vinterbader. Når de hopper i det kolde vand, får man et indre gys, til tilfredsstillelse hos de fleste og et slags boost, som gør en høj af endorfiner i kroppen. Man får derfor en lykkefølelse i kroppen, det gør en glad og frisk. Der styrker ens immunforsvar, så eventuel virus i kroppen bedre og hurtigere bekæmpes. Det styrker ens blodomløb. For når man er nede i det kolde vand, trækker blodkarrene sig sammen. Så snart man kommer op ad vandet, folder blodkarrene sig ud igen, og derfor får man den der varme følelse i kroppen. Det sige sat være en god slags motion for blodkarrene. Desuden bliver man hærdet ved kontakt med kulden. Hvis du normalt er kuldskær, så vil du mærke, efter at have vinterbadet lidt, at du ikke vil være nær så kuldskær som normalt. Det kan mærkes, når man ellers er ude i det fri, at man kan sige at man bliver gode venner med kulden, fordi kroppen nu bedre kan håndtere det.